Türk milliyetçiliğinin tarihi ve güncel yapısının mercek altına alındığı programa Yaşar Okuyan ve Taraf yazarı Ayşe Hür'ün tartışmaları damga vurdu.
Türk milliyetçiliğinin gelenek olarak ırkçı bir niteliğe sahip olup olmadığı sorusuna yanıt arayan programı Ahmet Hakan modere etti. Karşılıklı tartışmaların atışmalara dönüştüğü programda Taraf yazarının Cumhuriyet tarihinden verdiği bazı 'ırkçılık' örnekleri stüdyoyu karıştırdı.
Atatürk ve İsmet İnönü'nün bazı değerlendirmelerine atıfta bulunan Ayşe Hür, Türk milliyetçiliğinin tarihi serüveni içinde ırkçılık boyutlarına vardığını söyledi. Ülkücü kimliği ile bilinen eski bakan Yaşar Okuyan şiddetli itirazlarıyla süren tartışma Ahmet Hakan'ın reklam arasına gitmesine neden oldu.
Bir gün Orta Tedrisat Müdürü odasında çalışıyordum. Kalpağımı masanın bir kenarına koymuştum. Kapı açıldı. İçeriye kısa boylu bir Erkanı Harbiye Albayı girdi. Onu görünce ayağa kalktım, kalpağımı giydim. 'Buyurunuz' dedim. Bu zat 'Ben, Garp Cephesi Erkanı Harbiye Reisi İsmet' dedi. Kendisini masamın önündeki iskemleye buyur ettim, oturdu. 'Beni size Dr. Rıza Nur Bey gönderdi. Orduca karar verdik. Bir İstiklal Marşı istiyoruz. Bunun güftesini ve bestesini ayrı müsabakaya korsunuz. Her birini kazanana beşer yüz lira vereceğiz' dedi. Emirlerini hemen yapacağımı söyledim. O da kalktı gitti." Bu satırlar 1921'de Maarif Vekaleti'nde orta dereceli eğitimden sorumlu olan Kazım Nami (Duru) Bey'e ait.

O sırada Ankara'da ev bulamadığı için, Taceddin Dergâhı'nda misafir edilen ve Meclis'e Burdur Milletvekili olarak katılan 'Çanakkale Şehitleri' ve 'Bülbül' şiirlerinin sahibi Mehmet Akif (Ersoy)'un 'Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini' düşündüğü için yarışmaya katılmak istemediği, yarışmaya gönderilen 724 şiiiri gözü tutmayan 'Türkçü' Maarif Vekili Hamdullah Suphi (Tanrıöver) Bey'in kendisine yazdığı davet mektubundan sonra fikrini değiştirdiği bilinir.

MEHMET AKİF'İN ŞİİRİ SEÇİLİYOR . Ön elemeyi geçen yedi şiir, Mustafa Kemal'in oturum başkanlığını yaptığı 12 Mart 1921 günü tartışmaya açılır. İyi bir hatip olan Hamdullah Suphi, gür sesiyle Mehmet Akif'in şiirini okuduğunda milletvekilleri büyük bir heyecana kapılırlar. Hamdullah Suphi'nin başını çektiği bir ekip diğer şiirlerin okunmasına gerek bile görmez ve oylamaya geçmeyi önerir. Buna itiraz edenler olur. Çünkü diğer altı şiir Mehmet Akif'in şiirinden daha fazla 'milli' öğeler taşımaktadır. Örneğin bu şiirlerde 'Türk' sözü geçerken Akif'in şiirinde sadece ümmet anlamına gelen 'ırk' terimi vardır. Mustafa Kemal'in konuşmasını takiben şiir iki kez daha okunur ve oylamaya geçilir.

Diğer Videolar