Türk sanatından klasik ve çağdaş hilye-i şerif ve tespih örneklerini bir araya getiren 'Aşk-ı Nebi Sanat Oluncaö adlı sergi, Katoliklerin merkezi Vatikan'a ait Cancelleria Sarayı'nda açıldı.

İlk kez sergilenen Hattat kazasker Mustafa İzzet Efendi'den 2 hilye-i şerif, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü'nden klasik hilyeler ile Mehmet Çebi koleksiyonundan çağdaş hilyelerin yer aldığı sergi, Roma bulunan Avrupa'da Rönesans tarzında yapılan ilk saray olarak bilinen Cancelleria'da açıldı. Sergide, klasik eserlerle beraber çağdaş hat sanatının özgün örnekleri de yer alıyor. 5'i Osmanlı dönemine ait olmak üzere bazıları büyük boyutlarda 30 hilye ile bazıları Osmanlı döneminden kalma 80 yakın tespihin sergilendiği sergi, Türkiye dışında gerçekleşen ilk hilye sergisi olma özelliğini taşıyor.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ev sahibi olarak açılış kokteyline katılan konuklara İtalyanca bir konuşma yaptı. Katolik Rahip Felix Körner de yaptığı kısa konuşmasında, hat sanatının özelliklerine ve güzelliğine değindi.

Sergiye olan ilgiden memnun kaldığını belirten Kenan Gürsoy, ?Anlaşılıyor ki biz doğru değerlerimizi, doğru sanatımızı, geçmişteki o sathileşmemiş fakat derinlerde var olan manevi hayatımızı uluslararası ortamlarda ifade edecek olursak buna olan alaka fevkalade fazla olacaktır. Burada birçok büyükelçi, din adamı, sanatsever, kültürün değişik alanlarına ilişkin insan bu sergiyi ziyaret ediyor. Çekinmeden kendi şahsiyetliliğimizi kendi medeniyetimizi uluslararası platformlarda göstermeye devam edelimö diye konuştu.

Hilyelerin ilk defa Avrupa'da sergilendiğinin altını çizen Büyükelçi Gürsoy, ?Hilyeler, ilk defa Roma'dan Hıristiyan dünyasının merkezi olan Vatikan'dan kendisini ifade ediyor. Bunun medeniyetlerin ve kültürlerin arasındaki diyalog bakımından anlamlı olduğunu düşünüyorumö dedi.

Sergide şahsi koleksiyonundan birçok eser bulunan Mehmet Çebi ise serginin Roma'dan sonra Londra'da gerçekleştirileceğini belirterek, ?Londra, Paris, Viyana, Dubai, Tahran, Kahire, Şam ve en son Medine'de sergiyi tekrar edeceğiz. Hatta eser sayısını daha da genişleterek. Elimizde 1000'e yakın hilye var. Daha geniş alanlarda hepsini sergilemek istiyoruzö dedi. Sergi, Cancelleria Sarayıönda 19 Ekim'e kadar açık kalacak.

Diğer Videolar